19 C
Amsterdam

EU-parlementariërs nemen kijkje in geïsoleerd Kashmir, veroorzaken ophef in India

Lees meer

Ruim twintig Europarlementariërs reizen door Kashmir, dat door India is bezet. Het bezoek is opmerkelijk, want de deelstaat is in augustus zijn autonomie kwijtgeraakt en sindsdien afgesloten van de buitenwereld. Buitenlandse journalisten en politici mogen de deelstaat eigenlijk niet in.

Het gaat om 28 Europarlementariërs. 22 van hen behoren tot uiterst rechtse partijen, politici van Rassemblement National van Marine le Pen, het Spaanse Vox, Vlaams Belang, Alternative für Deutschland, Lega Nord en de Brexit Party van Nigel Farage. Er zijn geen Nederlanders mee.

Ook een Europarlementariër van de Britse Liberal Democrats en een voormalige premier van de centrumlinkse Partido Democratico uit Italië zijn mee met de delegatie.

De delegatie arriveerde zondag in New Dehli. Ze ontmoetten die dag de Indiase minister-president Narendra Modi en zijn nationale veiligheidsadviseur, die de Europarlementariërs hun uitleg van de situatie in Kashmir vertelden.

Het bezoek is door India georganiseerd. Het Europees Parlement en de Europese Unie zijn er officieel niet bij betrokken. Enkele Europese ambassades wisten tot gisteren niets van het bezoek.

Het bezoek veroorzaakt ophef bij Indiase oppositiepolitici. Oppositieleider Rahul Ghandi, die in augustus nog uit Kashmir werd geweerd, vindt deze situatie ‘heel verkeerd’. Het Parlementariër Shashi Tharoor noemt het bezoek ‘een belediging voor de democratie.’

Een andere oppositielid, Subramanian Swamy, zegt de Kashmir-reis ‘immoreel’ te vinden en roept op tot een beëindiging ervan. Asaduddin Owaisi, de leider van de islamitische partij AIMIM, zegt dat de delegatieleden last hebben van ‘islamofobie’ en noemt ze ‘nazi lovers‘.

De delegatieleden zijn de eerste internationale bezoekers van Kashmir sinds India besloot haar autonome status te schrappen. India zegt de orde in Kashmir te willen herstellen, omdat islamitische separatisten er ruim dertig jaar streden tegen wat zij zien als een Indiase bezetting.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch maken zich zorgen over de mensenrechtensituatie in Kashmir.

- Advertentie -