18.9 C
Amsterdam

EU sanctioneert Syriërs wegens ‘ronselen pro-Russische huurlingen’

Lees meer

De Europese Unie heeft tien Syriërs op de sanctielijst gezet. Ze zouden betrokken zijn bij het rekruteren van Syrische en Palestijnse huurlingen voor Rusland in de oorlog in Oekraïne. De sancties omvatten bevriezing van tegoeden en visumverboden.

Op de lijst staat onder meer Issam Shammout, een vertrouweling van president Bashar al-Aasad en eigenaar van Cham Wings Airlines. Opmerkelijk genoeg werd deze vliegtuigmaatschappij een dag eerder van de sanctielijst geschrapt. Cham Wings Airlines werd in december gesanctioneerd omdat de vliegtuigmaatschappij migranten naar Belarus zou vliegen, die vervolgens de EU probeerden binnen te komen.

Een andere persoon op de sanctielijst is kolonel Saleh al-Abdullah. Hij wordt ervan beschuldigd militairen te hebben geronseld van zijn zestiende brigade, die samen met Russische troepen in Syrië opereerde.

Verder zou Muhammad al-Salti, commandant van het pro-Syrische Palestijnse Bevrijdingsleger, bezig zijn met de rekrutering van Palestijnen om samen met Rusland in Oekraïne te vechten.

Twee particuliere beveiligingsbedrijven, Sanad en Al-Sayyad, bijgenaamd de ‘ISIS-jagers’, werden ook gesanctioneerd. Volgens de EU beschermt Sanad Russische zakelijke belangen in Syrië en staat het bedrijf onder toezicht van het beruchte Russische huurlingenbureau Wagner. Al-Sayyad zou ook gelieerd zijn aan Wagner en wordt ervan beschuldigd actief te zijn in de rekrutering van Syrische huurlingen naar Libië en Oekraïne.

- Advertentie -