13.8 C
Amsterdam

EU stopt geldstroom naar omstreden ‘islamofobie’-onderzoeker

Lees meer

De controversiële Oostenrijkse politicoloog Farid Hafez krijgt geen EU-subsidie meer. Een voorstel van de Duitse christendemocraten, waarin Hafez wordt gelinkt aan de Moslimbroederschap en de Turkse regering, werd bij meerderheid aangenomen in het Europees Parlement.

In het voorstel wordt de Europese Commissie gevraagd om de criteria van EU-subsidies voor het programma ‘Rechten, gelijkheid en burgerschap’ aan te scherpen. Zo wordt voortaan voorkomen dat individuen en organisaties met dergelijke standpunten subsidie krijgen. De sociaaldemocraten en groenen stemden tegen het voorstel.

De Oostenrijkse wetenschapper Hafez was in november vorig jaar doelwit van een huiszoeking van de politie, omdat hij banden zou hebben met de Moslimbroederschap. Sommige wetenschappers stelden zich achter de onderzoeker en veroordeelden de huiszoeking.

Hafez zelf vergeleek de huiszoekingen tegen hem en andere vermeende Moslimbroeders met de Kristallnacht van 1938, toen Joden door de nazi’s werden gemolesteerd. Deze vergelijking ging de Universiteit van Salzburg te ver, die zich distantieerde van de uitspraken van Hafez.

Hafez ontkent elke connectie met de Moslimbroederschap en de Turkse regering. ‘Nee, ik ben geen moslimbroeder en ook geen islamist’, zei hij in een persinterview.

Feit is dat hij sinds 2015 namens de Turkse Seta Foundation het jaarlijkse European Islamophobia Report publiceert, aldus het Volksblatt, een conservatieve Oostenrijkse krant. In dit rapport worden niet alleen moslimvijandige incidenten aan de kaak gesteld, maar worden ook liberale moslims en critici van de politieke islam in de hoek van ‘islamofobie’ geplaatst.

Hafez noemt de Seta Foundation een ‘onpartijdige denktank’, maar de stichting propageert volgens het Volksblatt in feite het beleid van president Erdogan.

In 2019 kwam de stichting met een lijst van journalisten die kritiek hadden op de Turkse regering. Dit leidde toen tot scherpe kritiek van de Oostenrijkse christendemocraten op de financieringspraktijk van de Europese Unie, die de onderzoeksrapporten van de Seta Foundation mede financiert.

- Advertentie -