De druk vanuit Europa op Israël neemt toe vanwege de aanhoudende bombardementen en de blokkade van Gaza. Daarom willen de buitenlandministers de handelsbetrekkingen met het land herzien, meldt Deutsche Welle. Daarbij wordt ook de associatieovereenkomst, die Israël toegang geeft tot handelsvoordelen op de Europese markt, kritisch bekeken.
Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is de vraag. De EU is nog erg verdeeld over het gemeenschappelijke beleid ten aanzien van Israël. Zo zijn er landen die erg kritisch zijn, zoals Ierland en Spanje. Aan de andere kant staan landen zoals Duitsland, die Israël onvoorwaardelijk blijven steunen, ondanks de alarmerende toestand in Gaza die door veel wetenschappers en NGO’s als genocide wordt betiteld.
Dat de handelsbetrekkingen nu worden herzien, is vooral het werk van Israël-kritische landen, maar ook een traditioneel pro-Israëlisch land als Nederland heeft er, onder toenemende binnenlandse druk, vorige week om gevraagd.
Kaja Kallas, chef externe betrekkingen van de EU, heeft in ieder geval het toelaten van minimale noodhulp door Israël verwelkomd. Al noemt ze het nog wel een ‘druppel op een gloeiende plaat’ en zegt dat de situatie in Gaza ‘catastrofaal’ is.
Israël heeft geen boodschap aan de kritiek vanuit de EU. ‘We weigeren de richting die de EU opgaat, hetgeen een totale misvatting is van de complexe realiteit waarin Israël zich bevindt’, aldus buitenlandminister Katz van Israël. Verschillende Israëlische ministers hebben aangegeven Gaza te willen ‘vernietigen’.