14.3 C
Amsterdam

‘EU wil meer hulp Marokko tegen bootmigranten, Marokko wil geld zien’

Lees meer

Volgens de Spaanse krant el Pais wil de Europese Unie meer hulp van Marokko om illegale bootmigranten tegen te houden.

El Pais schrijft dat EU-lidstaten zoeken naar wegen om Marokko ervan te overtuigen om mee te werken aan de plannen om de migratiestroom in te dammen. Rabat eist in ruil daarvoor meer geld en erkenning van Marokko als belangrijke partner.

Daarnaast wil de EU dat het koninkrijk de terugkeer van Marokkaanse migranten faciliteert, aldus de krant. In 2019 kregen 35.000 Marokkaanse burgers het bevel om de EU te verlaten, maar slechts 29 procent is daadwerkelijk teruggestuurd.

Op Turkije (6 miljard euro sinds 2016) en Libië (355 miljoen euro vanaf 2015) na krijgt Marokko het meeste geld van de EU om migratie tegen te gaan. Sinds 2014 heeft Brussel 343 miljoen euro geïnjecteerd in programma’s ter ondersteuning van migratiebeheer.

Vanwege de illegale migratie van meer dan 23.000 personen in 2020 naar de Canarische Eilanden wil Spanje nu hardere afspraken met Marokko. Meer dan de helft van deze migranten kwam uit Marokko zelf.

Vandaag lanceerde de Europese Commissie in ieder geval al een plan om migranten die geen verblijfsvergunning krijgen zelf te helpen met hun terugkeer. De asielwetten worden aangescherpt en de uitvoering verbeterd van de terugkeer vanuit Europa en andere landen, is het idee. Ook moeten bestaande terugkeer- en reïntegratieprogramma’s verbeterd worden en de relatie met landen buiten de EU worden versterkt.

- Advertentie -