11.2 C
Amsterdam

EU wil meer migranten om vergrijzing tegen te gaan

Lees meer

In november zal de Europese Commissie met een plan komen om migranten naar Europa te halen. Bedrijven moeten makkelijker mensen van buiten de EU kunnen aantrekken, om zo openstaande vacatures te vervullen.

Dagblad Trouw vindt het apart. Veel EU-landen verzetten zich tegen de komst van migranten, die via de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee de Europese Unie proberen binnen te komen. Maar de EU wil wel meer kennismigranten aantrekken, en migranten die straks gaan werken in de zorg en andere sectoren waar arbeidstekorten zijn.

De EU heeft te maken met een sterke vergrijzing. In de zorg zijn daardoor veel meer mensen nodig. Ongeveer 54 miljoen mensen gaan de komende jaren bovendien met pensioen, wat ernstige gevolgen heeft voor de arbeidsproductiviteit als hun posities niet worden vervuld straks.

De Europese Commissie is van plan om een website te openen, waarop bedrijven hun vacatures kunnen plaatsen. De Europese Commissie hoopt via een ‘talent mobiliteitsplan’ dat werknemers van buiten de EU met de juiste kwalificaties snel aan werk geholpen kunnen worden.

- Advertentie -