18 C
Amsterdam

EU wil ontwikkelingshulp aan Palestina toch niet stopzetten

Lees meer

De Europese Commissie wil de financiële hulp aan de Palestijnen toch niet stopzetten, schrijft NU.nl. Gisteren zei Eurocommissaris Oliver Varhely dit te gaan doen, maar hier kwam veel kritiek op.

De Hongaarse, pro-Israëlische Eurocommissaris berichtte gisteren op X dat de Europese Commissie ‘alle betalingen onmiddellijk opschort’, alle projecten kritisch onder de loep neemt en dat alle nieuwe projecten die geld kosten, worden bevroren.

Maar critici zeiden dat de gewone Palestijnen hier hard door geraakt worden. Ook kon Varhely dit niet zomaar besluiten, omdat de EU-lidstaten hier nog een zegje over moeten kunnen doen. Zij komen vandaag in de middag pas bij elkaar. Vlak nadat de Hongaar zijn controversiële uitspraken deed liet Eurocommissaris Jenez Lenarcic weten dat de humanitaire hulp aan de Palestijnen sowieso wel gegeven blijft worden. Varhely had het onderscheid tussen gewone hulp en humanitaire hulp helemaal niet gemaakt.

Joseph Borrell, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, de EU-minister van Buitenlandse Zaken, is blij met deze gang van zaken. ‘De geplande betalingen worden niet opgeschort’, want dit zou ‘het hele Palestijnse volk straffen’, wat de belangen van de EU in de regio alleen maar zou schaden.

- Advertentie -