18.9 C
Amsterdam

Europarlementariërs: Griekse dreiging tegen Beugel vraagt om antwoord EU

Lees meer

Nederlandse journalisten, activisten en politici reageren geschokt op het nieuws dat journalist Ingeborg Beugel Griekenland verlaat na bedreigingen.

Beugel bracht vorige week minister-president Kyriakos Mitsotakis van Griekenland in verlegenheid met kritische vragen over de pushbacks, het illegaal terugsturen van vluchtelingen naar Turkije. Het filmpje waarin Beugel de Griekese premier de les leest ging viral, met als neveneffect dat de Nederlandse journaliste wordt bedreigd. ‘Ik krijg de hele dag haat van extreemrechtse en regeringsgezinde media’, zei Beugel tegen NU.nl.

Dit vraagt om een stevig antwoord vanuit Nederland en de EU, aldus D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld. Groenlinks-Europarlementariër Tineke Strik beaamt: ‘De Europese Commissie en Mark Rutte moeten het gedrag van de Griekse premier veroordelen en ervoor zorgen dat journalisten veilig hun werk kunnen doen.’

Beugel hoeft niet op bescherming van de Griekse autoriteiten te rekenen. In juni dit jaar werd ze gearresteerd vanwege het in huis nemen van een vluchteling.

‘Schandalig. Een bananenrepubliek waardig’, zo oordeelt ook Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. ‘Ingeborg Beugel sprak niets dan de waarheid. Pushbacks en hardvochtig beleid zijn aan de orde van de dag in Griekenland. Daar mag een MP op aangesproken worden, in een democratisch bestel.’

‘Laat Ingeborg Beugel met rust. Als je niet leuk vindt wat je ziet in de spiegel, verander je gedrag. Je kan proberen deze te breken, te verbergen of te verwijderen, maar er zullen zeker meer spiegels zijn, Kyriakos Mitsotakis’, twittert Jurjen van den Bergh van De Goede Zaak.

Ook Nederlandse journalisten reageren verontwaardigd. ‘Deze zaak zou in Nederland meer aandacht moeten krijgen’ zegt Harm Ede Botje (NU.nl). ‘Erg tragisch en woedend makend dat ze niet wordt beschermd’, twittert Frederike Geerdink, die enkele jaren geleden Turkije uit werd gezet omdat ze propaganda zou maken voor de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Ingeborg Beugel verslaat sinds 2012 het vluchtelingendrama op en rondom de Griekse eilanden. Ze werkt onder meer voor BNNVARA en de Groene Amsterdammer.

- Advertentie -