11.2 C
Amsterdam

Europees hof bestraft Griekenland om dodelijk voorval met migrantenboot

Lees meer

Griekenland heeft het Europees mensenrechtenverdrag overschreden door in 2014 een migrantenboot te laten zinken. Dat oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Griekenland moet de overlevenden een schadevergoeding van in totaal 330.000 euro betalen.

Tijdens het voorval stierven elf mensen, waarvan acht onder de twaalf jaar, in de Egeïsche zee tussen Turkije en Griekenland. De aanklacht werd ingediend door overlevenden en Griekse vluchtelingenorganisaties.

De overlevenden claimden in 2014 al dat zij slachtoffer waren van een pushback-actie richting Turkije door de Griekse kustwacht, die bovendien ook nog eens mislukte. De kustwacht trok het bootje met een touw op volle snelheid achter zich aan richting Turkije, aldus de overlevenden, waardoor het bootje kapseisde en elf mensen verdronken.

Het Europese gerechtshof concludeert nu dat de Griekse kustwacht inderdaad verantwoordelijk was voor het zinken van de boot. Bovendien zou Griekenland onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar het voorval en de overlevenden het zwijgen op hebben gelegd.

Nog altijd voert Griekenland op grote schaal pushbacks uit van migranten richting Turkije, zeggen vluchtelingenorganisaties en onderzoeksjournalisten. Tot op de dag van vandaag ontkent Griekenland dit.

Daarom is deze uitspraak van het hof een ‘mijlpaal’, aldus Konstantinos Tsitselikis, hoogleraar Mensenrechten aan de Universiteit van Macedonië en een van de advocaten van de overlevenden: het is de enige in zijn soort en brengt, hoopt hij, de pushback-kwestie ‘terug in het publieke debat’.

- Advertentie -