15.3 C
Amsterdam

Europees Hof: Erdogan moet wet tegen ‘beledigen president’ wijzigen

Lees meer

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) roept Turkije op om een wet te wijzigen die het beledigen van de president strafbaar stelt. Volgens het EHRM schendt de wet de vrijheid van meningsuiting.

De afgelopen zeven jaar heeft Turkije ruim 160.000 strafrechtelijke onderzoeken gedaan naar mensen die president Erdogan zouden hebben beledigd, zijn er meer dan 35.000 rechtszaken gestart en zijn er bijna 13.000 mensen veroordeeld.

Een van de veroordeelden is Vedat Sorli, die in 2017 een voorwaardelijke gevangenisstraf van 11 maanden kreeg omdat hij op Facebook een karikatuur van president Erdogan deelde, samen met satirische en kritische opmerkingen. Volgens het EHRM was er geen juridische basis voor het veroordelen van Sorli en is dit ‘onverenigbaar met de vrijheid van meningsuiting’.

Het EHRM oordeelt dat de wet die het beledigen van de president verbiedt moet worden gewijzigd, om ervoor te zorgen dat mensen de vrijheid hebben om een mening te hebben en te uiten, zonder inmenging van de autoriteiten, zodat onterechte veroordelingen zoals in het geval van Sorli niet meer zullen gebeuren.

Of Turkije daadwerkelijk zal luisteren naar het Europees hof is maar zeer de vraag. Zo bepleit het hof al tijden voor de vrijlating van de gevangengenomen dissidente zakenman en filantroop Osman Kavala uit zijn Turkse cel, maar zonder succes.

Ondertussen hebben drie Amerikaanse senatoren nieuwe sancties tegen Turkije voorgesteld als de regering geen stappen neemt om de mensenrechtenschendingen Turkije aan te pakken. De senatoren noemen dat sinds de mislukte coup van 2016 de repressie in Turkije ernstig is verhevigd.

De Turkse regering geeft de Gülenbeweging – bestaande uit aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen – de schuld van de coup. Tienduizenden vermeende Gülen-sympathisanten zijn sindsdien gearresteerd en veroordeeld.

- Advertentie -