13.1 C
Amsterdam

Europees Hof onderzoekt opheffing immuniteit Turkse politici

Lees meer

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) gaat zich buigen over het opheffen van de immuniteit van Turkse parlementariërs.

In 2016 besloot het Turkse parlement, gedomineerd door president Erdogans AKP, de immuniteit van parlementariërs op te heffen. Niet lang daarna werden veertien pro-Koerdische HDP-parlementariërs, waaronder partijleiders Selahattin Demirtas en Figen Yüksedag, gearresteerd.

De HDP heeft het besluit van het Turkse parlement om de parlementaire immuniteit op te heffen naar het Turkse Constitutionele Hof gebracht, maar kreeg nul op het rekest. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wil de zaak nu wel behandelen.

Eén van de advocaten van de HDP zegt dat het besluit van het Turkse parlement om die immuniteit van parlementariërs op te heffen puur politiek was – en gericht tegen de HDP.

Demirtas werd in 2016 gearresteerd op verdenking van terroristisme-gerelateerde activiteiten. In 2018 oordeelde het EHRM al dat de langdurige voorlopige hechtenis van Demirtas in strijd was met het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens. Het EHRM beval de Turkse regering Demirtas 10.000 euro smartengeld te betalen en vrij te laten – tevergeefs: hij zit nog steeds vast.

- Advertentie -