18.8 C
Amsterdam

Europees Hof: ‘Term ‘Koerdistan’ mag in Turks parlement gebruikt worden’

Lees meer

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft de Turkse autoriteiten op de vingers getikt. De rechten van voormalig parlementslid Osman Baydemir van de Democratische Volkspartij (HDP) zijn geschonden door hem te straffen voor het gebruik van de term ‘Koerdistan’ in het parlement.

Baydemir gebruikte die term tijdens een toespraak in 2017. Dat valt volgens het EHRM onder de vrijheid van meningsuiting. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar. Turkije is door de Europese rechter veroordeeld tot het betalen van 16.957 euro aan schadevergoeding aan Baydemir.

‘Als een kind van Koerden en een vertegenwoordiger die uit Koerdistan komt, wil ik dat dit pand (het parlement, red.) een gezamenlijk, Turks-Koerdische onderkomen wordt’, zei hij in december 2017.

In reactie daarop vroeg de voorzitter van het parlement aan Baydemir: ‘Waar ligt Koerdistan?’ Baydemir legde toen zijn hand op zijn hart en zei: ‘Hier ligt Koerdistan.’

Baydemir werd twee dagen geschorst van de zittingen in het parlement en zijn salaris werd met 12.000 lira gekort. Dit was de eerste keer dat een dergelijke straf werd opgelegd aan een parlementslid.

- Advertentie -