15.8 C
Amsterdam

Europees Parlementslid bezoekt Osman Kavala in gevangenis

Lees meer

De filantroop Osman Kavala, die al meer dan zes jaar vastzit in Turkije, is bezocht door Nacho Sánchez Amor, de Turkije-rapporteur van het Europese Parlement. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Kavala wordt beschuldigd van het orkestreren van de Gezi-protesten in 2013 én de couppoging in 2016, maar het Turkse OM kan hier geen bewijs voor leveren. Hij is, ondanks meerdere uitspraken van het Europees Hof van de Rechten van de Mens die Kavala vrijpleit van alle beschuldigingen, voor levenslang veroordeeld door de Turkse rechter. Het Europese Parlement heeft die uitspraak zonder bewijs al eerder ‘streng veroordeeld’.

Amor is de eerste Europese parlementariër die Kavala in zes jaar heeft bezocht in de gevangenis. Hij deelde de ontmoeting op sociale media en noemde Kavala een ‘indrukwekkend persoon’. Hij bedankte daarbij ook de Turkse ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken, voor het faciliteren van het bezoek en hoopt daarbij dat de ontmoeting ‘een voorloper’ wordt van ‘verbeterde verhoudingen tussen Turkije en de EU’.

De toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de EU, die in 2004 begonnen, staan al meer dan een decennium in de ijskast. In de tussentijd werd Turkije onder president Erdogan een autocratischer land. Om de zoveel tijd zijn er pogingen om de betrekkingen met de EU glad te strijken, maar aan beide kanten zijn er serieuze bedenkingen. De mensenrechtenschendingen in Turkije, die vanaf het mislukken van het vredesproces met de Koerdische PKK in 2015 en de couppoging in 2016, blijven daarbij het grootste struikelblok. Wel is er samenwerking tussen Turkije en de EU in de vorm van migratiedeals en via de NAVO.

 

- Advertentie -