14.8 C
Amsterdam

‘Europese én Amerikaanse sancties tegen Turkije in aantocht’

Lees meer

Zowel Europa als de Verenigde Staten staan klaar om sancties op te leggen aan Turkije, meldt het internationale persbureau Reuters.

De verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Turkije zijn verslechterd, mede omdat Turkije besloten heeft om het Russische S-400 luchtafweersysteem aan te schaffen. Dit brengt de defensie van de NAVO in gevaar. Vanuit het Congres klinkt al langer de roep om Turkije te bestraffen, maar president Donald Trump heeft maatregelen tegen ‘vriend’ Erdogan altijd tegengehouden.

Nu Joe Biden president-elect is komen sancties dichterbij, zegt Reuters op basis van basis van vijf anonieme bronnen, waaronder drie Amerikaanse ambtenaren. Trump zelf zou goedkeuring hebben gegeven aan de sanctie, die de Turkse defensie-industrie zou treffen. Dit is schadelijk voor de Turkse economie, maar minder schadelijk dan een bredere boycot.

‘Sancties zullen niet tot resultaten leiden, maar zijn contraproductief’, aldus een Turkse ambtenaar waar Reuters mee sprak. ‘Turkije is voorstander van het oplossen van deze problemen via diplomatie en onderhandelingen. We accepteren geen eenzijdige verordeningen.’

Het lijkt er bovendien op dat ook de Europese Unie sancties aan Turkije gaat opleggen, schrijft Reuters, dat inzage heeft gehad in een conceptverklaring van de EU-landen. De leiders van de Europese Unie zijn gisteren in Brussel overeengekomen om beperkte sancties tegen Turkse personen voor te bereiden, als reactie op een zeeconflict met Griekenland en Cyprus.

Hardere stappen tegen Turkije zullen echter worden uitgesteld tot maart, aldus het persbureau. Griekenland, schrijft Reuters. Europarlementariër Kati Piri (PvdA) is ook kritisch op de conceptverklaring, zo laat ze weten via Twitter. ‘Geen woord over de situatie van de mensenrechten en de rechtsstaat in het land.’

- Advertentie -