19.1 C
Amsterdam

Europese Koerden protesteren tegen ontslag HDP-burgemeesters Turkije

Lees meer

In Europa en Canada hebben Koerdische activisten dit weekend geprotesteerd tegen het ontslag van HDP-burgemeesters in Zuidoost-Turkije en het schenden van graven van omgekomen PKK-strijders.

45 van de 65 pro-Koerdische HDP-burgemeesters die vorig jaar de lokale verkiezingen wonnen zijn inmiddels ontslagen. Zij zijn vervangen door Erdogan-getrouwen. In Canada, Duitsland, Zweden en Frankrijk gingen Koerden hiertegen demonstreren.

Tijdens de actie in de Zweedse hoofdstad Stockholm zei een activist: ‘De soeverein in een democratie is meestal het volk. Maar in Turkije is de soeverein Recep Tayyip Erdogan, die een oorlog voert tegen de Koerdische lokale politiek.’

In de Franse stad Straatsburg protesteerden Koerdische activisten, naast het ontslag van de HDP-burgemeesters, tegen aanvallen op de begraafplaatsen van omgekomen PKK-strijders. Enkele activisten hingen een PKK-vlag op aan de muur van het consulaat. De PKK staat in Turkije, de Verenigde Staten en de EU op de lijst van terroristische organisaties.

Ook in het Duitse Stuttgart demonstreerden Koerdische activisten tegen de anti-Koerdische grafschennis. ‘Voor het fascistische Turkse regime is het doden van Koerden niet genoeg. Ze vernietigen nu onze graven en verbranden onze doden.’

In Toronto, Canada vroegen de demonstranten (foto) daarnaast aandacht voor geweld tegen Koerdische vrouwen in Turkije. Alle Turkse vrouwenorganisaties die dit tegengaan zouden door Erdogan verboden zijn. Dit, vanwege de noodtoestand die nu in Turkije heerst.

- Advertentie -