13.4 C
Amsterdam

Europese ‘islamofobie-meter’ gelanceerd, met steun van Europese Commissie

Lees meer

Het Franse Collectief Tegen Islamofobie (CCIF) heeft een tool ontwikkeld om moslimhaat te meten. Op haar Facebookpagina schrijft de organisatie dat de ‘haat-meter’ is ontwikkeld met financiële steun van de Europese Commissie.

De haat-meter is een computertool die automatisch online moslimhaat traceert, analyseert en op die manier wil helpen om moslimhaat te counteren.

De haat-meter heeft een automatische taalverwerker. Deze tool ontdekt algoritmes en patronen en analyseert en visualiseert data. Hierdoor worden alarmsignalen over hate speech en bedreigingen snel geïdentificeerd en gesystematiseerd. Ook kan hierdoor online moslimhaat beter geanalyseerd worden. Zo kan er een beter weerwoord tegen moslimhaat ontwikkeld worden, aldus CCIF.

De uiterst rechtse opiniewebsite Valeurs Actuelles is zeer kritisch over de nieuwe tool. De site zet vraagtekens bij de keuze van woorden en begrippen die CCIF als ‘islamofoob’ ziet. Internetgebruikers die ‘ban islamisme’ of ‘ban sharia’ schrijven vullen ook de CCIF-statistieken, schrijft de website.

Valeurs Actuelles noemt de haatmeter ‘een project dat, ondanks de schijn van vooringenomenheid, minder controversieel zou zijn als het niet zou worden gefinancierd door de Europese Commissie en dus door de belastingbetalers.’

- Advertentie -