14.5 C
Amsterdam

Europol waarschuwt: extreemrechts bezig met online opmars

Lees meer

De dreiging van extreemrechts blijft groeien in Europa, waarschuwde Europol gisteren. Tijdens een anti-terreuractie van de Europese politiedienst zijn meer dan achthonderd gewelddadige of terroristische berichten op internet gevonden.

Europol organiseerde donderdag een gecoördineerde actiedag tegen zulke propaganda, waarbij Nederland en dertien andere Europese landen betrokken waren. Er werden 831 items gevonden op 34 websites, zoals extreemrechtse manifesten of berichten waarin extreemrechtse terroristische aanslagen worden verheerlijkt.

Dit soort inhoud kan lone wolves inspireren om zelf een terreuraanslag te plegen, waarschuwt Europol. ‘Terroristische actoren hebben in hun manifesten gewezen op de cruciale rol van online propaganda in het radicaliseringsproces. Dit laat zien hoe misbruik van internet een belangrijk aspect blijft van gewelddadige rechtse radicalisering en rekrutering.’

Recente aanslagen baren de Europese wetshandhavingsinstantie grote zorgen. In juni werden tien mensen doodgeschoten in een Amerikaanse supermarkt. De schutter was online geradicaliseerd en liet zich inspireren door de aanslag op Nieuw-Zeelandse moskeeën in 2019 waarbij 51 mensen om het leven kwamen. Er wordt aangenomen dat de schutter die eerder dit jaar twee mensen buiten een Slowaakse homobar doodde ook online geradicaliseerd was.

Volgens Europol maken de daders van verschillende extreemrechtse aanslagen deel uit van ‘transnationale online gemeenschappen’ en laten zij  ‘zich inspireren door andere gewelddadige rechtsextremisten en terroristen’.

Europol heeft online platforms geadviseerd om strenger op te treden tegen extreemrechtse inhoud, ook om extremistisch misbruik in de toekomst te voorkomen.

- Advertentie -