19.1 C
Amsterdam

‘Evacueer Moria!’: protest in Den Haag voor ruimhartiger asielbeleid

Lees meer

Na de grote demonstratie in Amsterdam, zaterdag op het Museumplein, vond gisteravond in Den Haag een kleinere demonstratie plaats voor de vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Duizenden vluchtelingen zijn dakloos geworden, nadat er brand is uitgebroken in het vluchtelingenkamp Moria.

Het evenement was door leden van de politieke partij BIJ1 georganiseerd. Andere deelnemende organisaties waren SOS Moria, Stichting Vluchtelingenwerk Nederland, 500 Kinderen, Internationale Socialisten, We Gaan Ze Halen en Walk Of Shame EU.

Verschillende demonstranten droegen borden met leuzen als ‘Grenzen zijn dodelijk’ en ‘The only thing nesessary fort the triumph of evil is for good people to do nothing’, met andere woorden: je moet in actie komen en je uitspreken voor de vluchtelingen.

Een oudere demonstrant van kleur, gekleed in een driedelig pak, vertelde dat hij demonstreerde voor zijn kinderen. Hij wil een inclusief en sociaal Nederland achterlaten waarin zijn kinderen zich ook zouden thuis voelen. Een jonge vrouw vertelde dat ze zelf als kind naar Nederland was gevlucht. De brand van vluchtelingenkamp Moria raakte haar diep. Nederland moet meer vluchtelingen opnemen en deze mensen de kans geven die zij ook had gekregen, vindt zij.

De sfeer was gemoedelijk, hoewel de demonstranten zeer kritisch waren tegenover het Europese en Nederlandse asielbeleid. Een spreker die zei ‘Ik schaam mij als Europeaan, ik schaam mij als Nederlander’ kreeg applaus. Een andere spreker hekelde ‘big firms’ en de VVD, wat een antikapitalistische visie verraadde. Na de speech van activist Eric Bimule van Vluchtelingen Vooruit en We Are Here, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen in Amsterdam zonder papieren, scandeerden de demonstranten ‘Wij zijn hier’, ‘Wij zijn hier’.

Een witte vrouw twijfelde of politiek Den Haag wel naar de eisen van de demonstranten zou gaan luisteren. ‘Maar daar gaat het niet om, niet alleen. We willen laten zien dat we solidair zijn met mensen in nood.’

- Advertentie -