20.5 C
Amsterdam

BBB onder vuur: ex-FvD’er meldt zich voor plek op lijst Statenverkiezingen

Lees meer

Er klinkt kritiek op de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas vanwege een mogelijke Statenkandidatuur van ex-FvD’er Eelco van Hoecke.

NRC meldt dat Van Hoecke in een procedure zit die kan leiden tot een plek op de BBB-lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zeeland. Dezer dagen presenteren Van Hoecke en andere kandidaten zichzelf aan de BBB-top.

De politicus is in 2019 voor Forum voor Democratie in de Staten van Zeeland verkozen. Maar hij heeft die partij de rug toegekeerd en was, na een uitstapje bij FvD-afsplitsing JA21, overgelopen naar de regionale Partij voor Zeeland.

Journalist en Kanttekening-columnist Chris Aalberts vraagt zich op Twitter af of BBB wel doorheeft wie het met Van Hoecke binnenhaalt. Voor andere twitteraars bewijst de kandidatuur van de ex-FvD’er dat BBB tegen extreemrechts aan schuurt of dat zelfs al is.

Op Twitter staat Van Hoecke bepaald niet bekend om gematigde standpunten. ‘In 1945 werd ons land voor het laatst bevrijd van een vreemde overheersing (de nazi’s, red.). In 2021 kan dit weer gebeuren’, twitterde hij in 2019, doelend op de Europese Unie. Hij was toen nog lid van FvD en pleitte voor een Nexit.

In 2020 schreef hij dat als Arnon Grunberg met een keppeltje door de multiculturele Rotterdamse buurt Delfshaven zou lopen, iets wat de Joodse schrijver zelf voorstelde in het tv-praatprogramma Op1, ‘sommige problemen’ zichzelf wel zouden ‘oplossen’.

‘Ik dacht dat BBB een blijvertje zou zijn, een partij voor mensen die veranderingen te snel vinden gaan zonder extreemrechts te zijn’, twittert D66-lid Andor Admiraal. Maar nu ‘háált BBB toch een bak ellende binnen! Wordt dus toch een LPF/Trots/50+’, verwijst hij naar partijen waar het allemaal niet zo goed mee af is gelopen.

In maart 2023 zijn Statenverkiezingen. BBB, dat het door het verhitte stikstofdossier en de boerenprotesten goed doet in de peilingen, wil in veel provincies meedoen. Acht zetels in de Eerste Kamer, die door de Statenleden wordt gekozen, moet volgens Van der Plas zeker mogelijk zijn, noteert de Volkskrant.

- Advertentie -