14 C
Amsterdam

Ex-FvD’ers: Baudet zei te vrezen voor rol Joden in ‘wereldorde’

Lees meer

Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet zei tijdens een privé-conversatie te vrezen voor de zogenaamde macht van Joden in de ‘wereldorde’. Dat beweren anonieme voormalige FvD-leden in de Israëlische krant Haaretz.

De anonieme bronnen melden dat het specifiek om Asjkenazische Joden gaat. Baudet zou hen erg intelligent achten, waardoor hij zowel veel respect voor hen zou hebben als angst voor hun positie in de ‘wereldorde’.

De FvD-leider ontkent deze beschuldigingen in een e-mail aan Haaretz. ‘Het idee dat ik ‘bang’ zou zijn voor Joden is idioot. Veel mensen in zowel mijn professionele als intieme privé-omgeving hebben een Joodse afkomst en koesteren actief de Joodse tradities.’

De beschuldiging is een nieuwe in een reeks die al maanden geleden begon. In november vorig jaar lag FvD onder vuur vanwege antisemitische appjes in app-groepen van jongerenorganisatie JFVD. Ook zeiden opgestapte oud-partijleden dat Baudet tijdens een diner had opgeschept dat al zijn vrienden antisemiet zijn.

‘Dat heb ik nooit gezegd’, antwoordt Baudet tegen Haaretz, die deze rel opnieuw opdiende.

Baudet: ‘Ik herinner mij wel dat ik ooit gekscherend heb opgemerkt dat ‘als kritiek op (de Joodse filantroop, red.) George Soros antisemitisch is, dan is iedereen die ik ken een antisemiet!’ – waarbij de betekenis duidelijk was dat bijna iedereen die ik ken kritiek heeft op Soros, maar dat ze duidelijk geen antisemieten zijn. Daarom is de stelling dat kritiek op Soros antisemitisme zou zijn belachelijk.’

Gisteren lag Thierry Baudet wederom onder vuur, omdat hij tijdens een toespraak zei dat de Processen van Neurenberg (1945-1946) tegen overgebleven nazi-kopstukken onwettig zijn. Reden: men is toen gestraft voor misdaden die op het moment dat ze werden gepleegd geen misdaden waren volgens de Duitse wet.

‘De onbeschrijflijke genocidale misdaden van de Duitsers hadden onder regulier nationaal recht bestraft kunnen en moeten worden’, voegt Baudet toe op Twitter.

Begin deze maand nam Thierry Baudet het nog op voor ‘die bloeiende etnostaat Israël’. Hij ondertekende een petitie die Nederland oproept om niet langer VN-moties te ondersteunen die Israël negatief uitlichten.

Op Facebook zei hij: ‘Wij willen (…)  géén schijnheilige veroordelingen van die bloeiende etnostaat in het Midden-Oosten, de enige democratie in de Arabische wereld, onze bondgenoot en historisch-religieus verbonden vriend!’

- Advertentie -