14.3 C
Amsterdam

Oud-veiligheidsadviseur VS: Trump vond concentratiekampen China prima

Lees meer

Donald Trump wist niet alleen in een vroeg stadium van de heropvoedingskampen in China, maar had hij er ook geen problemen mee. Dat stelt John Bolton, de voormalig nationaal veiligheidsadviseur onder Trump, in zijn nieuwe boek.

Enkele onthullingen uit Boltons boek The room where it happened, dat volgende week uitkomt, zijn al door de Amerikaanse media gepubliceerd. Zo zou Trump de Chinese president Xi Jinping om hulp hebben gevraagd bij zijn herverkiezing als president.

Een andere onthulling van Bolton: Trump zou er totaal geen moeite mee zou hebben dat China in de westelijke provincie Xinjiang concentratiekampen bouwde. China houdt naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren vast in deze ‘heropvoedingskampen’, waar ze worden onderworpen aan een streng regime.

Trump zou vorige zomer op een G20-top tegen Xi hebben gezegd dat hij gewoon door kon gaan met de bouw van deze kampen. Dit was volgens Trump zelfs ‘exact het juiste om te doen’, aldus Bolton.

De Amerikaanse regering probeert Boltons boek nu te verbieden door middel van een rechtszaak. Trump zegt dat Boltons boek de nationale veiligheid in gevaar zal brengen.

- Advertentie -