15.8 C
Amsterdam

Excuses aan Marokkaans-Nederlandse voetballer Aboukhlal na beschuldiging salafisme

Lees meer

De Marokkaanse international Zakaria Aboukhlal krijgt excuses van Mohammed Tijjini. Die laatste had Aboukhlal vorige week ervan beschuldigd salafisme te promoten, onder andere bij medespelers van het Marokkaanse voetbalelftal. De Marokkaans-Nederlandse website Bladna meldt dat Tijjini onder dreiging van een rechtszaak op zijn woorden terugkomt.

Aboukhlal is geboren in Rotterdam en speelde lange tijd voor AZ. Hij was een van de spelers die recent op het WK met Marokko de halve finale haalde.

Tijjini uitte zijn beschuldigingen op de door hem opgerichte Arabischtalige site Achkayne. De aantijging dat Aboukhlal het salafisme zou aanhangen, riep direct veel kritiek op.

Salafisme is een zeer behoudende stroming in de islam. Veel aanhangers van salafisme houden zich afzijdig van politiek, maar er zijn ook salafisten die ernaar streven een strenge vorm van sharia in te voeren in de gehele samenleving. Een kleine minderheid is bovendien jihadistisch en wil haar ideologie met geweld doorvoeren. Dat maakt dat de beschuldiging van salafisme aan het adres van Aboukhlal controversieel is.

Als reactie op het artikel op Achkayne daagden Aboukhlal en de Marokkaanse voetbalbond FRMF het platform voor de rechter. De bond liet in een verklaring weten dat het zich op alle wettelijk mogelijke manieren zal inzetten om spelers te beschermen en valse beschuldigingen te weerleggen.

Na Kerst kwam Tijjini met een reactie, waarbij hij zijn aantijgingen terugnam. Op zijn persoonlijke YouTube-kanaal bood hij excuses aan aan Aboukhlal en aan de FRMF en haar voorzitter Fouzi Lekjaa. Volgens Tijjini was het artikel geschreven met ‘goede intentie’ en om ‘vragen bij de lezers’ te delen.

- Advertentie -