11.3 C
Amsterdam

Executies in Saoedi-Arabië verdubbeld sinds aantreden kroonprins

Lees meer

Sinds het aantreden van kroonprins Mohammed Bin Salman in 2015, is het aantal executies in Saoedi-Arabië bijna verdubbeld.

Tussen 2010 en 2014 werden er in Saoedi-Arabië gemiddeld 71 mensen per jaar geëxecuteerd. Dat blijkt uit onderzoeken van de ngo’s Reprieve en de Europees-Saoedische Organisatie voor Mensenrechten (ESOHR). Vanaf 2015 – het jaar waarin kroonprins Mohammed Bin Salman (MBS) de feitelijke heerser van het koninkrijk werd onder zijn vader koning Salman – vonden er gemiddeld 130 executies plaats, een stijging van 82 procent met de jaren daarvoor.

In Saoedi-Arabië vinden ook massa-executies plaats. Zo werden op 12 maart vorig jaar 81 mensen terechtgesteld. Saoedi-Arabië is niet heel transparant over terdoodveroordelingen en executies. De Europees-Saoedische Organisatie voor Mensenrechten was slechts op de hoogte van de veroordeling van 12 personen. De overige 69 mannen werden in het geheim berecht en geëxecuteerd, aldus de ngo.

Van de vrouwen die werden geëxecuteerd door het koninkrijk tussen 2010 en 2021 was driekwart procent niet-Saoedisch, waarvan tenminste 56 procent huishoudelijk personeel.

- Advertentie -