14.2 C
Amsterdam

Experts: Midden-Oosten zal straks kampen met extreme watertekorten

Lees meer

Volgens een nieuw rapport van het World Resources Institute zal de wereld deze eeuw worden geconfronteerd met een ongeëvenaarde watercrisis. 25 landen, vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zullen te maken krijgen met ernstige watertekorten.

Volgens de Aquaduct Water Risk Atlas van het World Resources Institute, die woensdag werd gepubliceerd, zullen naar verwachting een miljard mensen met ‘extreem hoge waterstress’ leven.

Veel Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië, Egypte, Jemen, Jordanië, Tunesië, Syrië, Marokko en Algerije, kampen nu al met ‘waterstress’. Dat betekent dat ze zuinig aan moeten doen met water, omdat het anders opraakt. ‘Zelfs een kortdurende droogte brengt deze plaatsen in gevaar zonder water te komen te zitten en zet regeringen er soms toe aan de kranen dicht te draaien’, aldus het rapport.

Ook Turkije kampt met waterstress. De burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu, drong er bij de zestien miljoen burgers van de stad op aan ‘elke kostbare waterdruppel die uit de kraan stroomt’ te redden. Zijn oproep volgde op een slecht bericht van het Water- en Rioleringsbedrijf Istanbul (ISKI), dat stelde dat sinds medio augustus de dammen van de stad voor 33 procent vol waren, het laagste percentage in negen jaar.

Waterstress kan ook leiden tot politieke instabiliteit, aldus het rapport. In Iran hebben tientallen jaren van slecht waterbeheer en niet-duurzaam watergebruik al geleid tot protesten.

- Advertentie -