13.3 C
Amsterdam

Extreemrechtse groepering roept op tot ‘burgerprotest’ bij Ter Apel

Lees meer

Het extreemrechtse Kameraadschap Noord-Nederland (KNNL) uit Groningen roept op social media op tot een ‘burgerprotest’ vanavond in Ter Apel tegen asielzoekers.

De toestand bij het aanmeldcentrum wordt steeds schrijnender. Honderden mensen slapen op het gras. Artsen Zonder Grenzen voelt zich genoodzaakt hulp te verlenen. Het overlijden van een baby in de sporthal bij het aanmeldcentrum leidt tot vragen over de faciliteiten.

Maar bij KNNL gaat het over iets anders: volgens de groepering zijn de burgers van Ter Apel het zat en glijdt het dorp dankzij de asielzoekers steeds verder af.

‘De maat is vol, er is geen tijd meer om passief af te wachten tot het probleem zichzelf oplost, de bewoners willen Ter Apel terug!’

Ook zegt KNNL dat hun strijd niet om Ter Apel alleen gaat, maar om heel Nederland.

Volgens Kafka, een onderzoekscollectief dat extreemrechtse bewegingen en individuen monitort, heeft Kameraadschap Noord-Nederland wortels in het neonazistische Blood & Honour-netwerk.

KNNL was vroeger vooral actief in internationale netwerken, door deelname aan acties in Duitsland, maar weet sinds enkele jaren in te springen op regionale protesten tegen de opvang van vluchtelingen. Protesten trekken meestal slechts enkele tientallen bezoekers.

- Advertentie -