21.4 C
Amsterdam

‘Extreemrechtse groepen gebruiken TikTok om jeugd te rekruteren’

Lees meer

Extreemrechtse haatgroepen gebruiken het sociale medium Tiktok om een ​​jonger publiek aan te trekken, meldt de Australische nieuwssite Crikey.

TikTok is beroemd geworden vanwege de korte, flitsende dansfilmpjes en memes over Donald Trump, maar terrorisme-analisten en -onderzoekers zeggen dat rechtsextremisten het platform gebruiken om racistische haatpropaganda en witte suprematie te verspreiden.

Veiligheidsanaliste Mollie Saltskog vertelt Crikey dat extreemrechtse groeperingen zoals de Atomwaffen Division TikTok gebruiken om ​​jongeren de rekruteren. ‘Als je iets hebt gemaakt, moet je ook uitzoeken hoe je ervoor kunt zorgen dat je platform niet kan worden misbruikt om gewelddadige aanvallen op onschuldige burgers (…) uit te voeren’, zegt Saltskog.

Wetenschappers Gabriel Weimann en Natalie Masri (Instituut voor Contraterrorisme aan de Universiteit van Haifa, Israël) publiceerden onlangs hun onderzoek naar de verspreiding van extreemrechtse ideologieën op TikTok. Hun bevindingen bieden verdere empirische onderbouwing voor de zorgen van Saltskog.

Op TikTok zijn meerdere extreemrechtse gebruikers actief die extreemrechtse symbolen hebben in hun profielfoto, zeggen zij. Weimann en Masri vonden vier accounts met de SS-runen, drie accounts met het logo van de extreemrechtse website Stormfront, drie afbeeldingen van de Totenkopf (die door de SS-militairen in de concentratiekampen werd gebruikt) twaalf accounts met hakenkruisen, vijf accounts met de nazi-adelaar en zes accounts met de nazivlag.

Ook vonden ze dertien verslagen met afbeeldingen van de zwarte zon (het zogenoemde Sonnenrad), een extreemrechts symbool dat populair is bij de Atomwaffen Division en gebruikt is door Brenton Tarrant, die onlangs tot levenslang is veroordeeld voor de moord op 51 moskeegangers in Nieuw-Zeeland. Sommige extreemrechtse TikTok-gebruikers verheerlijken deze aanslag en die van Anders Breivik in 2011 in Noorwegen, waarbij 77 mensen omkwamen.

- Advertentie -