20.7 C
Amsterdam

Extreemrechtse internettrollen doen zich voor als Joden, verspreiden racisme

Lees meer

In de nasleep van aanvallen op joden in New York en New Jersey hebben extreemrechtse trollen nepprofielen van Joden op social media gemaakt. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. Het doel: de Joodse en Afro-Amerikaanse gemeenschappen tegen elkaar opzetten.

Zes maanden geleden al verschenen er ‘joodse’ Twitteraccounts die antisemitische boodschappen goedkeurden. Nu verspreiden nep-joden racistische haat tegen Afro-Amerikanen, zo bericht Haaretz.

Zo schreef het nepprofiel ‘Elaine Goldschmidt’ ‘als Jood’ bang te zijn voor Afro-Amerikanen. De verdachten van de antisemitische aanvallen in New York en New Jersey zijn in beide zaken zwart. ‘Negers stonden toch aan onze kant? Nu hebben we de controle over hen verloren.’

Die laatste zin refereert naar een in alt-rechtse kringen populaire ‘omvolkingstheorie’ die Joden beschuldigt achter de vluchtelingencrisis en de Black Lives Matter-beweging te zitten. Namen die in die theorie voorkomen zijn de Oostenrijkse graaf Richard von Coudenhove-Kalergi, die in de jaren twintig rassenvermenging voorspelde, en de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros, die linkse actiegroepen subsidieert.

Het bericht van ‘Elaine Goldschmidt’ werd aangeprezen door het nepprofiel ‘Ari Shekelburg’, met als profielfoto een joodse man met pijpenkrullen. Twitter besloot beide nepaccounts na klachten snel op te schorten.

Ook op netwerken als Instagram en Telegram verspreiden alt-rechtse trollen hun haatboodschappen via nep-Joodse accounts, aldus Haaretz.

Bij een schietpartij begin december op een Joodse markt in New Jersey kwamen zes mensen om, inclusief de twee aanvallers. En vijf mensen raakten vorige week gewond bij een aanval met een mes op joden die een besloten Chanoekaviering hielden in Monsey, een plaats net boven New York.

- Advertentie -