17.1 C
Amsterdam

Extreemrechtse rellen in Dublin na steekincident

Lees meer

De Ierse hoofdstad Dublin is het toneel geworden van extreemrechtse rellen. Aanleiding was een incident met een mes gistermiddag, waarbij een vrouw en een vijfjarig meisje ernstig gewond raakten.

Bij het incident raakten de vrouw, de verdachte en drie kinderen gewond. De verdachte is aangehouden. De vrouw en een van de kinderen, een meisje van vijf, zijn ernstig gewond geraakt.

De politie gelooft niet dat er sprake is van een terroristisch motief, maar sluit op dit moment niets uit. Voor extreemrechtse vandalen daarentegen was het zonneklaar dat het om een terroristische aanval ging door een man met een migratie-achtergrond. Zij grepen het incident aan om te gaan rellen. Ze staken een stadsbus en een tram in brand, vielen politiemensen aan en plunderen winkels, aldus NOS.

Deze morgen heeft vicepremier Micheál Martin de pers toegesproken bericht de Britse omroep BBC, die een liveblog bijhoudt over de rellen. Martin veroordeelt de rellen, prijst het optreden van de politie en zegt dat de relschoppers niet het ‘volk’ vertegenwoordigen.

‘Ierland heeft een moderne en inclusieve samenleving opgebouwd’, aldus de vicepremier. ‘Het is iets kostbaars waar we allemaal aan moeten werken en we begrijpen de noodzaak om anderen te respecteren, de noodzaak om verschillen te respecteren, en de noodzaak om de waardigheid van ieder mens te respecteren. Dit is iets waar we zuinig op moeten zijn. En we moeten als samenleving met z’n allen samenkomen om ons opnieuw aan deze fundamentele waarden te binden.’

- Advertentie -