16.6 C
Amsterdam

‘Radicalisme ten onrechte geen thema bij Duitse verkiezingen’

Lees meer

Zondag is het verkiezingsdag in Duitsland. Ondanks alle aanslagen van de afgelopen jaren zijn islamisme en rechtsextremisme geen verkiezingsthema’s, hekelt de Duitse journalist Ronya Othmann.

Journalisten zwijgen ook over de invloed van landen als Turkije en Iran in Duitsland, schrijft Othmann in de Duitse krant Frankfurte Allgemeine. Zo werkte CDU-lijsttrekker Armin Laschet als premier van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen samen met Turkse moskeekoepels, steunpilaren van Erdogan, terwijl SDP-leider Olaf Scholtz als burgemeester van Hamburg een verdrag tekende met Iran.

Jounalisten zouden evenmin vragen stellen over buitenlandbeleid zoals de vluchtelingendeal met Erdogan, de wapenexport naar landen als Qatar en de oorlog in Nagorno-Karabach.

Extreemrechts en radicale islamisten gooien olie op elkaars vuur en steunen elkaar soms zelfs. Zo wil Alternative für Deutschland de Taliban-regering erkennen, zodat Afghaanse vluchtelingen kunnen worden teruggestuurd. Omdat partijen en media zwijgen, wordt het radicaal-islamistische en –rechtse gevaar niet effectief bestreden, stelt Othmann.

‘Het is als een smeulend vuur: de ene grensverlegging volgt de andere en gaat hand in hand met sluipende normalisatie. (…) Kan iemand de brandblusser halen?’

- Advertentie -