15.8 C
Amsterdam

Facebook verwijdert bericht Vlaams Belang-kopstuk over Jürgen Conings

Lees meer

Een bericht van Vlaams Belang-voorzitter Tom van Grieken over de aan zelfmoord overleden Belgische terreurverdachte Jürgen Conings is verwijderd door Facebook.

Het gaat om een bericht waarin Van Grieken (foto) de naasten sterkte wenst en Conings zelf ‘Rust in vrede’.

‘Content, groepen en pagina’s die terroristen prijzen of steunen, zoals Jürgen Conings, zijn niet toegestaan op Facebook of Instagram’, aldus een woordvoerder van Facebook.

Van Grieken spreekt van censuur. Hij kreeg ook een waarschuwing van Facebook dat zijn pagina met meer dan een half miljoen volgers verwijderd wordt als hij in herhaling valt.

‘Wanneer het betuigen van je medeleven aan de familie van een overledene ook al als haatspraak wordt gecatalogeerd, is er duidelijk heel wat mis met de willekeurige censuur door multimediagiganten zoals Facebook’, zegt Van Grieken.

In een verklaring noemt Van Grieken Conings een man ‘die in de eerste plaats hulp nodig, en niet als een stuk wild opgejaagd moest worden’. Conings hield zich vijf weken schuil in de bossen van het Dilserbos in Vlaanderen, nabij het Limburgse Geleen.

Militairen joegen op hem, omdat hij voornemens was een aanslag te plegen op onder meerde Belgische topviroloog Marc van Ranst. Zaterdag werd zijn lichaam gevonden in het bos.

Volgens de Vlaams Belang-voorzitter zei Van Ranst, de viroloog die door Conings met de dood werd bedreigd, iets soortgelijks op Twitter. Maar Twitter hanteert andere regels dan Facebook. Ook wenste Van Ranst in zijn bewuste bericht Conings geen ‘Rust in vrede’.

Facebook heeft behalve de post van Van Grieken ook andere uitingen van lof aan het adres van Jürgen Conings verwijderd, waaronder steunpagina’s en een overlijdensbericht door de vriendin van Conings. Haar account is zelfs verwijderd.

- Advertentie -