13.1 C
Amsterdam

Facebook verwijdert berichten die 5G linken aan corona

Lees meer

Facebook heeft besloten om in te grijpen tegen posts die een verband leggen tussen mobiele 5G-netwerken en het coronavirus.

Het sociale medium is gewaarschuwd door de Britse antiracismewaakhond Hope Not Hate, die verschillende Facebookgroepen- en berichten identificeerde. Daarin werd opgeroepen om vandalisme tegen zendmasten te plegen. In Groot-Brittannië zijn inmiddels ruim twintig zendmasten vernield.

De Facebookgroepen tegen 5G stonden onder de invloed van alt-rightactivisten en waren gelardeerd met antisemitische en anti-overheidscomplottheorieën, aldus Hope Not Hate.

Volgens een opiniepeiling sluit een derde van het Britse publiek niet uit dat er link is tussen 5G en het coronavirus. Nog eens 8 procent is ervan overtuigd dat die link er daadwerkelijk is.

Facebook laat weten: ‘In lijn met ons huidige beleid tegen schadelijke desinformatie, zijn we afgelopen week begonnen met het verwijderen van foutieve claims dat 5G-technologie de symptomen of verspreiding van COVID-19 veroorzaakt.’

Eerder zei Facebook oproepen tot geweld tegen zendmasten op te sporen en te verwijderen. Een week geleden liet videoplatform YouTube al weten om soortgelijke video’s te verwijderen en video’s waarin enkel de link tussen 5G en corona wordt besproken minder zichtbaar te maken.

Er doen verschillende complottheorieën over 5G en corona de ronde. Sommigen denken dat 5G-straling het immuunsysteem verzwakt, waardoor mensen vatbaarder worden voor het virus. Anderen denken dat elektromagnetische velden het virus in omloop brengen.

Ook in Nederland zijn zendmasten in brand gestoken. Volgens experts kan 5G niet het immuunsysteem verzwakken of virussen verspreiden. Tevens is 5G nog niet in Nederland uitgerold. ‘Er zijn dus geen 5G-masten in de brand gestoken, het zijn masten die 2G-, 3G-, en 4G-connectiviteit bieden’, aldus een KPN-woordvoerder.

Justitieminister Fred Grapperhaus noemt de acties ‘levensgevaarlijk’: de masten zijn ‘vitaal’ voor onze hulpdiensten.

- Advertentie -