16.2 C
Amsterdam

Factcheck: bekeerden honderden Amerikaanse studenten zich tot de islam?

Lees meer

Een video van een biddende, pro-Palestijnse groep moslimstudenten, leidde onder extreemrechtse doemdenkers tot de complottheorie van een ‘massale bekering tot het islamitische geloof’ op een Amerikaanse universiteit. Niets bleek minder waar. Zo blijkt uit een factcheck van de Amerikaanse nieuwssite Snopes

‘Honderden Amerikaanse studenten bekeren zich tot de islam en doen mee aan de islamitische oproep tot gebed op de UCLA’, staat in de begeleidende tekst van de video van biddende pro-Palestijnse betogers. Maar puur op basis van de video kan de claim van een massale bekering niet stoelen, omdat er slechts sprake is van een gebed.

Een bekering tot het islamitische geloof is namelijk geen gebed, maar een persoonlijke verklaring van ‘geloof’, de shahada (de geloofsbelijdenis), die niet-moslims privé of publiekelijk kunnen doen. Meestal gaat dat gepaard met getuigen van de islamitische gemeenschap, maar dat is niet noodzakelijk. De islamitische geloofsbelijdenis, bestaat uit één zin: ‘Ik geloof dat er geen ander God is dan Allah, en Mohammed is zijn Profeet’.

Op sociale media worden ‘vreemd ogende’ moslimpraktijken wel vaker in verband gebracht met apocalyptische denkbeelden. Pointer van KRO-NCRV schreef al eerder over het anonieme account ‘Radio Genoa’ dat ook allerlei wilde theorieën over vooral vluchtelingen, moslims en mensen van kleur de wereld in slingert, waar extreemrechtse propagandisten, waaronder Geert Wilders, veelvuldig gebruik van maken.

- Advertentie -