19.1 C
Amsterdam

Factcheck: stamde Queen Elizabeth af van de profeet Mohammed?

Lees meer

Op social media circuleert de bewering dat de overleden Britse koningin Elizabeth II een afstammeling was van de profeet Mohammed. Deze claim gaat soms zelfs vergezeld van een kaart met daarop haar ‘stamboom’. Hoe zit dit?

Volgens de Facebookpagina van de IslamOmroep, die twee jaar geleden vergeefs een poging deed om in het omroepbestel te komen, gaat het hier niet om zomaar een roddel. De IslamOmroep wijst op een interview uit 2018 van de Britse krant the Times met Jerome Starkey, een Britse historicus, die beweert dat de theorie, jawel, waarschijnlijk waar is.

Dat zit zo: de islamitische en christelijke vorstenhuizen in het middeleeuwse Spanje waren via huwelijken aan elkaar verbonden. Elizabeth zou afstammen van een islamitische prinses met de naam Zaïda, die, via haar vaders kant, via een lange lijn zou afstammen van Hassan Ibn Ali, kleinzoon van de profeet.

Zaïda, die leefde in de elfde eeuw, staat bekend als een moslimvluchteling die Sevilla ontvluchtte, zich bekeerde tot het christendom en haar naam veranderde in Isabel. Ze word door sommigen beschouwd als de dochter van Sevilla’s heerser Al-Mutamid Ibn Abbad, en werd een minnares van koning Alfonso VI van het Noord-Spaanse Castilië, tevens de aartsvijand van haar ‘vader’.

Naar verluidt zou een van Zaïda’s nakomelingen in de veertiende eeuw trouwen met Richard van Conisbrough, graaf van Cambridge, waarvan op zijn beurt wordt gezegd dat hij een voorouder van koningin Elizabeth is.

Maar bewijs voor deze lijn ontbreekt, zegt de Amerikaanse historica Patricia Grieve (Columbia University) tegen de website Middle East Eye. ‘Er zijn nogal wat veronderstellingen en gissingen en wat legendarisch materiaal…’

Een van de verhalen is dat de Castiliaanse koning Alfonso VI prinses Zaïda ‘won’ in een schaakwedstrijd tegen haar ‘vader’ al-Mutamid, de islamitische vorst van Sevilla. ‘Dit is een legende, die probeert vrouwen en land gelijk te stellen en te rechtvaardigen dat Alfonso geen land had gewonnen tegen al-Mutamid, maar wel de dochter’, aldus Grieve.

Het is uit de de historische bronnen niet duidelijk of Zaïda daadwerkelijk al-Mutamids dochter was. Sommige bronnen spreken erover dat ze ‘slechts’ zijn schoondochter was. Het is volgens historica Grieve ook niet duidelijk of ze Alfonso’s vrouw Isabel werd, of slechts een minnares was.

‘Zaïda is een mysterieuze figuur, omdat we vooral speculaties en legenden hebben en niet zoveel harde historische feiten als we zouden willen.’

Toch houdt de historica de deur op een kiertje. Misschien is Elizabeth toch verwant aan de profeet: ‘Niets zou mij verbazen over bloedverwantschappen, hoe ver weg in de tijd en klein in verband, tussen een willekeurig aantal mensen, waaronder koningin Elizabeth en de profeet Mohammed.’

- Advertentie -