24.8 C
Amsterdam

Fatah en Hamas sluiten akkoord over regering na oorlog in Gaza

Lees meer

De Palestijnse groepen Hamas en Fatah hebben in de Chinese hoofdstad Beijing afspraken gemaakt over de situatie in Gaza na de oorlog. De rivaliserende organisaties willen werken aan ‘nationale verzoening’, zodat de Gazastrook en de bezette gebieden in Palestijnse handen blijven. Zo meldt de Arabische nieuwssite Al Jazeera.

Het akkoord – dat na drie dagen van intensieve gesprekken werd bereikt – gaat over het behoud van Palestijnse controle over de gebieden nadat de oorlog in Gaza is beëindigd. Er zou een Palestijns ‘interim-bestuur van nationale verzoening’ moeten komen. Naast Hamas en Fatah ondertekenden twaalf andere Palestijnse groepen de overeenkomst.

De deal zou volgens Mustafa Barghouti, secretaris-generaal van het Palestijns Nationaal Initiatief, ‘veel verder’ gaan dan overeenkomsten van afgelopen jaren. Naast een interim-bestuur zijn er ook plannen voor vrije verkiezingen en de vorming van een verenigde Palestijnse regering.

De onverminderde Israëlische aanvallen in Gaza en de bezette Palestijnse gebieden lijken de gelederen van de Palestijnse organisaties te sluiten. Volgens Barghouti is de ‘nationale vereniging’ belangrijk om ‘collaboratieve structuren’ die Israël opzet te dwarsbomen. Samenwerking met het Israëlische regime zou tegen Palestijnse belangen ingaan. Israël heeft het akkoord gister afgewezen.

- Advertentie -