11.3 C
Amsterdam

Feministische moslima slaat alarm: pas op voor de ‘moslim-incel’

Lees meer

Sommige moslims juichen de recente islambekering van de vrouwonvriendelijke internetpersoonlijkheid Andrew Tate (foto, links) toe. Maar de Londense schrijfster Mariya Bint Rehan doet dat allerminst. Zij waarschuwt op de islamitische lifestyle-website Amaliah voor een bestaand deel van Tates aanhang dat nu waarschijnlijk alleen maar zal groeien: de ‘moslim-incel’.

De ‘moslim-incel’ staat voor een jonge moslimman die onvrijwillig celibatair (‘incel’ komt van ‘involuntarily celibate’) is en het feminisme daar de schuld van geeft.

Feministische activisten richten al langer hun pijlen op de zogenoemde ‘incel’: heteroseksuele mannen die geen vriendin kunnen krijgen, daarom seksueel gefrustreerd zijn en antifeministische, vaak ook extreemrechtse ideeën hebben.

Dat sommige moslimmannen vrouwonvriendelijk zijn, ligt volgens Bint Rehan niet aan de islam, maar is de schuld van seculier, ja, zelfs ‘geïnternaliseerd islamofoob’ denken. ‘Mincels’, opgegroeid in het Westen, hebben volgens Mariya bint Rehan weinig kennis van de echte islam, maken zich schuldig aan ‘lui politiek denken’ en geloven nu in deze islamofobe karikatuur.

Ze spreekt over een bondgenootschap tussen mincels en extreemrechts. In sommige extreemrechtse kringen bestaat er een zekere bewondering voor de islam, die als mannelijk, patriarchaal en stoer wordt voorgesteld.

De schrijfster is ook erg kritisch over sommige moslim-influencers die vrouwenhaat als iets islamitisch zien. ‘Deze influencers, die tienduizenden hits scoren en steeds meer aanhangers krijgen, lijken te zwelgen in het subversieve karakter van hun vrouwonvriendelijke standpunten. Ze zijn zich blijkbaar niet van bewust van het feit dat de identiteit die zij omarmen net zo goed een uiting is van seculiere ideologie als het feminisme waartegen zij beweren een rechtvaardige strijd te voeren.’

Bint Rehan wil dat daarom de islam het debat over feminisme aangaat, want de islam is volgens haar juist wél voor vrouwenrechten. We moeten daarom vrouwenhaat ‘loskoppelen van de islam zoals die nu in de geest van moslimmannen bestaat’. De islam moet niet te begrepen worden ‘als een tijdloze wereldbeschouwing die op zichzelf staat en die mannen en vrouwen volledig erkent als twee helften in het geloof.’

‘Elke christen die gelooft in het goede en de ware strijd tegen kwaad begrijpt, moet zich bekeren’, schreef influencer Andrew Tate eerder deze week. Naast zijn carrière in kickboksen werd de Amerikaans-Britse Tate – ‘alpha-man’, ‘pimp’ en ‘messias’, zoals hij zichzelf noemt – in 2016 bekend door aan de Britse variant van Big Brother mee te doen. Terwijl hij meedeed, lekte een video uit waarop Tate een vrouw met een riem slaat, waardoor hij na zes dagen alweer uit de show werd verwijderd.

Tate verwierf een grote fanbase op social media, maar is inmiddels van de meeste platforms afgegooid vanwege met name vrouwonvriendelijke berichten. Ook van TikTok, waar zijn filmpjes meer dan tien miljard keer waren bekeken. Hij zei daarin onder meer dat vrouwen thuis horen te zijn, niet kunnen autorijden en eigendom zijn van de man. Hij vindt ook dat slachtoffers van verkrachting hun ‘verantwoordelijkheid moeten dragen’.

- Advertentie -