0.9 C
Amsterdam

FEMYSO boos op Nieuwsuur: ‘Wollaars hield zich niet aan journalistieke code’

Lees meer

Bestuurslid Hande Taner van de Europese moslimstudentenvereniging FEMYSO is boos op Nieuwsuur. Presentator Jeroen Wollaars zou zich niet hebben gehouden aan de journalistieke code, door te stellen dat FEMYSO aan de Moslimbroederschap is gelieerd.

Wollaars sprak maandag met GroenLinks-leider Jesse Klaver over de kandidatuur van Kauthar Bouchallikht, die onder vuur is komen te liggen vanwege haar bestuurswerk voor FEMYSO.

‘FEMYSO is recentelijk door veel journalisten, opinieschrijvers en mediakanalen onterecht weggezet als lid van de Moslimbroederschap of daar gelieerd aan te zijn’, schrijft Taner op de NPO-opiniewebsite Joop (BNN-VARA).

‘Valse, ongefundeerde beschuldigingen worden keer op keer klakkeloos overgenomen, zonder dat wij worden benaderd voor een reactie. Ons verzoek voor recht op wederhoor werd meermaals genegeerd.’ Taner noemt een interview dat ze zou hebben gehouden met NRC, dat nooit werd gepubliceerd.

FEMYSO is volgens Taner op geen enkele manier gelieerd aan de Moslimbroederschap, noch aan een andere politieke of ideologische beweging of organisatie. ‘FEMYSO is een onafhankelijke internationale NGO, geregistreerd bij de Belgische autoriteiten.’

Het doel van de studentenorganisatie is om jonge moslims te empoweren, schrijft Taner. ‘Smaad, laster en guilt by association maakt jonge moslims alleen maar bang om voor deze waarden op te komen – en tegelijk trots te blijven op hun religieuze identiteit.’

De FEMYSO-bestuurder benadrukt dat haar organisatie transparant is. ‘Wij houden ons aan de jaarlijkse rapportage, waaronder de financiële, bij de Belgische autoriteiten. Op een vergelijkbare manier zijn we geregistreerd in het EU Transparantieregister.’ Ook vertelt ze dat FEMYSO van de Europese Unie subsidie krijgt en van enkele NGO’s, waaronder Open Society Foundations van George Soros.

De Italiaans-Amerikaanse onderzoeker Lorenzo Vidino noemt de FEMYSO jongerentak van de Moslimbroederschap. Maar hij is volgens Taner ‘een totaal onbetrouwbare bron waarover duidelijk is gemaakt dat hij zijn onderzoek focust op het verspreiden van islamofobe complottheorieën’. Volgens Taner is Vidino verbonden met verschillende anti-moslim denktanks in de VS en publiceert voornamelijk in anti-moslim mediakanalen.

‘Vidino maakt ook deel uit van een wereldwijd netwerk van islamofobe organisaties en bloggers zoals Fjordman, één van de belangrijkste inspirators van Anders Breivik, en David Horowitz, ook wel beschreven als de ‘godfather van de moderne anti-moslim beweging.’

- Advertentie -