18 C
Amsterdam

Finland kent militaire exportvergunning Turkije toe

Lees meer

Finland gaat weer wapens leveren aan Turkije. Dat is voor het eerst sinds het wapenembargo dat het land, samen met andere Europese landen, tegen Turkije instelde. De Turkse regering steunt toetreding van Finland en Zweden pas als er een einde komt aan dat embargo.

De Finse minister van Defensie kende zaterdag een militaire exportvergunning toe aan Turkije, meldt nieuwssite Middle East Eye. Deze beslissing is een persoonlijk ministerieel besluit van defensieminister Mikko Savola, vertelt hij in Finse krant Helsingin Sanomat.

Volgens de Finse minister van Buitenlandse Zaken, Pekka Haavisto, zal de acceptatie van het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland waarschijnlijk uitgesteld worden tot na de Turkse presidentsverkiezingen. Haavisto denkt ook dat er een pauze nodig is in de relaties tussen Turkije en de twee Scandinavische landen, omdat het verbranden van een Koran door een Zweedse extreemrechtse activist dit weekend veel woede opriep.

Politicus Li Andersson van de politieke partij Linkse Alliantie stelt dat de Finse regering de kwestie niet heeft besproken. Hij twittert: ‘De Linkse Alliantie steunt geen export van defensiemateriaal naar landen die in oorlog zijn of mensenrechten schenden. In onze opinie zou Finland geen exportvergunning aan Turkije moeten verlenen.’

- Advertentie -