23.5 C
Amsterdam

FNV op de bres voor onthoofde Turkse vakbond: ‘EU moet zich uitspreken’

Lees meer

Vakbond FNV reageert geschokt op het nieuws dat vorige week acht kritische Turkse vakbondsbestuurders zijn gearresteerd. .

Hun arrestatie zou gepaard zijn geweest met gewelddadig en intimiderend optreden van de politie tegen de bestuurders en hun familieleden.

Volgens FNV lijkt hun arrestatie onderdeel van een bredere strategie, waarbij vakbondsrechten in Turkije steeds verder onder druk komen te staan.

Ook zouden president Erdogan hiermee de aandacht willen afleiden van de echte problemen waar de Turkse gezondheidszorg mee kampt: de coronapandemie en de daaraan gekoppelde stijgende sterftecijfers van mensen die in de gezondheidszorg werken. Dit zijn allemaal kwesties waar de vakbondsleiders aandacht voor hebben gevraagd

FNV-voorzitter Tuur Elzinga roept in een brief Erdogan op alle aanklachten tegen de acht in te trekken en alle geratificeerde internationale arbeids- en mensenrechtenverdragen te respecteren.

Elzinga wil bovendien dat EU-buitenlandvertegenwoordiger Joseph Borrell ‘de Europese democratische waarden naleeft en zich uitspreekt over deze onrechtvaardige gebeurtenis. Vakbondswerk en politiek activisme zijn geen misdaden’.

- Advertentie -