19.1 C
Amsterdam

Frankrijk: antisemitismeproces tegen oud-politicus Le Pen begonnen

Lees meer

De Franse oud-politicus Jean-Marie le Pen (93) moet, niet voor de eerste keer, voor de rechter verschijnen na een controversiële uitspraak.

Het gaat om een opmerking uit 2014 over de Franse zanger Patrick Bruel, die kritiek op hem had. Jean-Marie le Pen reageerde op de Bruel, die Joodse wortels heeft: ‘Ik ben niet verbaasd. Luister, de volgende keer doen we een hele partij in de oven!’ Le Pen refereerde volgens critici naar de crematoria waarin de lijken van Joden werden verbrand, nadat ze door de nazi’s in vernietigingskampen waren vergast.

Le Pen zegt dat zijn opmerking geen antisemitische connotaties bevatte, alleen ‘mijn politieke vijanden of imbecielen’ zouden dat zo zien. Zijn verdedigingsteam beweerde gisteren in de rechtszaal dat Le Pen ‘figuurlijk’ had gesproken. Op 29 oktober komt de rechter tot een uitspraak.

Le Pen is de oprichter van de extreemrechtse partij Front National, die onder leiding van zijn dochter Marine een gematigdere koers insloeg en sinds 2018 Rassemblement National heet. Jean-Marie staat bekend om racistische en haatzaaiende uitspraken. Daarom besloot dochter Marine in 2015 haar vader als partijlid te royeren, ook om de partij salonfähiger te maken.

Marine Le Pen doet in april weer een gooi naar het Franse presidentschap. Ze wil niet dat haar vader haar verkiezingscampagne zal beschadigen. Ondertussen heeft ze deze campagne wel zelf alvast beschadigd, door vorige week in een fotoshoot voor het magazine le Point te poseren met boeken over nazikopstukken Adolf Hitler en Joseph Goebbels in haar boekenkast, tot verontwaardiging van haar tegenstanders.

Ook krijgt Marine Le Pen wellicht concurrentie van de radicaal-rechtse schrijver en polemist Éric Zemmour, een uitgesproken islamcriticus. Zemmour kondigde gisteren aan zijn column bij het conservatiever dagblad le Figaro op te zullen geven, volgens sommigen een aanwijzing dat hij inderdaad een gooi doet naar het presidentschap.

- Advertentie -