20.7 C
Amsterdam

Frankrijk beschuldigt Turks staatspersbureau van nepnieuws

Lees meer

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken beschuldigt het Turkse staatspersbureau Anadolu van het verspreiden van anti-Franse propaganda en nepnieuws. Turkse staatsmedia, waaronder Anadolu, voeren al maanden een campagne tegen het ‘islamofobe’ Frankrijk.

Frankrijk pakt het zogenoemde ‘islamistische seperatisme’ aan. Het wil van Franse moslims loyale staatsburgers maken die de waarden van de Republiek onderschrijven. Dit is een aanval op de islam en op de godsdienstvrijheid van moslims, constateert Anadolu.

Maar volgens een Frans overheidsaccount van het ministerie van Binnenlandse Zaken is Anadolu geen objectief persbureau, maar ‘een propagandakanaal dat opiniestukken op zijn site plaatst waarop Frankrijk op een misleidende en kwaadaardige manier wordt aangevallen’.

‘Waarom stoort Frankrijk zich aan de reportages van Anadolu?’, twittert Erdogans woordvoerder terug. ‘Waarom valt Frankrijk, dat het centrum is geworden van anti-islamisme en systematische discriminatie van moslims, de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting aan?’

Op de persvrijheidsindex van Reporters Without Borders (RSF) staat Frankrijk op plek 34, Turkije op plek 153.

Gisteren nog veroordeelde RSF het politieke proces tegen Can Dündar. De Turkse journalist in ballingschap is vorig jaar bij verstek tot 27 jaar gevangenisstraf is veroordeeld vanwege ‘terrorisme’ en ‘spionage’. Er loopt nu een nieuwe rechtszaak vanwege zijn vermeende rol bij de Geziparkprotesten van 2013.

- Advertentie -