14 C
Amsterdam

Frankrijk: celstraf voor moslim die in kerk bad en ‘Allah Akbar’ zei

Lees meer

In Frankrijk is een moslim tot twee maanden celstraf veroordeeld wegens ‘rebellie’. Hij werd zondag gearresteerd nadat hij had gebeden in een katholieke kerk in Lyon. Bezoekers raakten in paniek, omdat de man ‘Allah Akbar’ zei.

Een parochiaan zag de 44-jarige Khrdin A. mompelend op de eerste rij van de bankjes zitten. Na de mis hoorde hij hem ‘Allah Akbar’ zeggen, terwijl A. hem recht in de ogen keek. Verontrustend genoeg om de politie te waarschuwen, zo leek hem. De politie besloot de moslim te arresteren, omdat ze ook een bericht hadden gekregen dat hij een rugzak droeg.

Maar A. bleek geen terrorist. Hij verklaarde dat hij gewoon graag in de basiliek wilde bidden en mediteren, schrijft le Monde. Bij huiszoeking heeft de politie geen aanwijzingen gevonden voor radicalisering.

De verdachte werd alsnog tot twee maanden gevangenisstraf veroordeeld. Volgens zijn advocaat komt dit door een overspannen tijd waarin moslims al snel voor terroristen worden aangezien.

De radicaal-linkse website Révolution Permanente beschouwt de veroordeling als een zoveelste bewijs dat Frankrijk ‘islamofoob’ is.

‘Deze feiten zijn niet zomaar een misverstand, maar maken deel uit van een misselijkmakend, islamofoob klimaat, aangejaagd door de regering, ondersteund door rechts en extreemrechts, dat al enkele maanden aan de gang is. Terwijl we een gezondheidscrisis en een ongekende sociale crisis doormaken blijven de ministers moslims stigmatiseren met wetten of reactionaire en racistische opmerkingen.’

Een ‘anti-separatismewet’, bedoeld om de politieke islam in Frankrijk aan te pakken, de ontbinding van het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk, vandalisme tegen een moskee in Rennes en doodsbedreigingen aan het adres van de islamitische journaliste Nadiya Lazzouni passen volgens de links-radicale opiniewebsite in een patroon: Frankrijk is een ‘islamofoob’ en racistisch land geworden.

- Advertentie -