17.3 C
Amsterdam

Frankrijk controleert 76 moskeeën, 18 daarvan mogelijk al snel dicht

Lees meer

De Franse minister Gérald Darmanin (Binnenlandse Zaken) heeft aangekondigd dat 76 verdachte moskeeën zullen worden gecontroleerd door de overheid, omdat ze mogelijke broedplaatsen van extremisme zijn.

‘In overeenstemming met mijn instructies zullen de staatsdiensten een massale en ongekende actie tegen het separatisme lanceren’, twittert de minister. Hij spreekt over 76 moskeeën die verdacht worden van ‘seperatisme’, die de komende dagen zullen worden bezocht. In het uiterste geval moet een verdachte moskee worden gesloten.

Volgens de centrumrechtse krant le Figaro zouden 18 moskeeën op verzoek van Darmanin snel gesloten kunnen worden.

In oktober onthoofdde een achttienjarige Tsjetsjeense moslim de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty, die tijdens een les de Mohammed-cartoons uit het satirische blad Charlie Hebdo had laten zien. In januari 2015 werd bijna de voltallige redactie van dat blad vermoord door terroristen vanwege het publiceren van diezelfde cartoons.

De Franse president Emmanuel Macron verdedigt de vrijheid van meningsuiting van Charlie Hebdo en Paty. De Mohammed-cartoons werden op overheidsgebouwen in Montpellier en Toulouse geprojecteerd. Macron wil de radicale islam en islamistisch ‘separatisme’ bestrijden, onder meer door ‘radicale’ moslimorganisaties en moskeeën te sluiten en imams een loyaliteitsverklaring te laten ondertekenen.

Inmiddels is het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) ontbonden. De organisatie dreigde door de Franse staat verboden te worden, maar besloot dit weekend de eer aan zichzelf te houden.

- Advertentie -