13.7 C
Amsterdam

Frankrijk: Grenoble legaliseert de boerkini

Lees meer

In de Franse stad Grenoble mogen moslima’s nu ook zwemmen met een boerkini aan. Een nipte raadmeerderheid stemde hiermee in.

Grenoble is de tweede stad in Frankrijk die de boerkini toelaat. Sinds 2018 is de boerkini ook toegestaan in Rennes.

Het boerkinibesluit is controversieel in Frankrijk, dat zich laat leiden door de gedachte van de laïcité, een zeer strikte scheiding tussen kerk en staat.

Het zuidelijke departement Isère, waar Grenoble onder valt, zegt de beslissing van de gemeenteraad aan te zullen vechten bij de rechter. Ook de minister van Binnenlandse Zaken is ook niet te spreken over de beslissing: hij beschrijft dit als een ‘onaanvaardbare provocatie van de gemeenschap, in strijd met onze waarden’.

De burgemeester van Grenoble, Eric Piolle, heeft herhaaldelijk betoogd dat het debat over boerkini’s een non-issue is. Veel Fransen denken hier anders over. De boerkini zorgt al enkele maanden voor polarisatie onder de Franse politici.

Tegenstanders geloven er heilig in dat de boerkini een overduidelijk symbool van onderdrukking is. Het zwempak, dat alleen het gezicht, de handen en voeten onbedekt laat, lijkt volgens hen op een boerka.

De conservatieve voorzitter van de regio Auvergne-Rhône-Alpes, waar het departement Isère en de stad Grenoble deel van uitmaken, beschuldigde Piolle er begin deze maand van ‘toe te geven aan de islam’ in een land dat al door verschillende extremistische aanslagen is getroffen.

In Grenoble organiseerde een door de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros gefinancierde NGO onlangs verschillende acties in zwembaden om de boerkini te promoten. De actiegroep heeft ook een campagne gevoerd tegen de Franse voetbalbond, die het dragen van islamitische hijabs bij wedstrijden verbiedt.

- Advertentie -