11.2 C
Amsterdam

Frankrijk: in één nacht vier moskeeën beklad

Lees meer

Zaterdagnacht zijn drie Turks-Franse moskeeën in verschillende plaatsen beklad met het kruis van Lotharingen, een anti-islamitisch symbool. Ook een Algerijns-Franse moskee werd beklad, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

‘We veroordelen deze verfoeilijke daden tegen onze moskeeën, die bronnen van vrede en rust zijn, en betuigen onze steun aan onze gelovigen’, verklaart de Franse moskeekoepel DITIB, die verbonden is aan het Turkse godsdienstorgaan Diyanet.

DITIB bedankt de Franse autoriteiten in de plaatsen Pontarlier, Roubaix en Montlebon voor hun steun. De moskeekoepel roept op tot ‘eenheid tegen acties die de nationale vrede en het samenleven schaden’.

Turks-Franse moskeeën en de staat leven de laatste jaren op gespannen voet. De Franse strijd tegen ‘islamitisch separatisme’, die ten koste gaat van Diyanet-invloed op moskeeën in Frankrijk, zet bij DITIB en Turkije kwaad bloed. Ook heeft Frankrijk twee organisaties tegen ‘islamofobie’ verboden, evenals de Turkse Grijze Wolven, omdat deze radicaal gedachtegoed zouden promoten.

- Advertentie -