17.5 C
Amsterdam

Proces tegen Franse imam vanwege ‘Jodenhaat’, advocaten hekelen timing

Lees meer

Een Algerijns-Franse imam uit Toulouse moet voor de rechter verschijnen. Drie jaar geleden hield hij een volgens critici antisemitische preek.

Volgens een opgedoken video, die in het Engels is ondertiteld, verklaart imam Mohamed Tataï (foto) in het Arabisch: ‘[De profeet Mohammed] sprak met ons over de laatste en beslissende strijd: het laatste oordeel komt pas als de moslims de joden bestrijden.’

Tataï heeft volgens zijn advocaten altijd op goede voet gestaan ​​met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap. Ook zou hij helemaal niet hebben aangezet tot haat. De imam zou in zijn preek haat tegen Joden juist hebben veroordeeld. De advocaten van Mohamed Tataï hekelen tevens de ‘opportunistische’ timing van het proces.

Na de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty door een moslimextremist wordt de islam onder een vergrootglas gelegd, is hun redenering. De Franse overheid strijdt sindsdien met extra kracht tegen buitenlandse invloed, radicalisering en islamisme en wil af van driehonderd buitenlandse imams die ‘gedetacheerd’ zijn door Turkije, Marokko en Algerije.

Toulouse, de standplaats van imam Tataïm, kent een gevoelige geschiedenis. In maart 2012 schoot een moslimextremidst drie jonge kinderen en een leraar dood op een Joodse school.

- Advertentie -