17.9 C
Amsterdam

Frankrijk: Macron wil meer controle op politie na racistisch geweld

Lees meer

De Franse president Emmanuel Macron heeft maatregelen aangekondigd om de Franse politie transparanter te maken over ‘wangedrag’. Onder meer de publicatie van interne onderzoeksrapporten en de oprichting van een parlementair monitororgaan staan op het programma, verklaarde hij gisteren in een speech op een politieschool in Roubaix.

De toezeggingen komen na maandenlange overleg over de vraag wat te doen met de beschuldigingen van politiegeweld en racisme die al langer worden geuit.

‘Als er wangedrag is, moeten die leiden tot sancties. Als er problemen zijn, moeten die niet onbeantwoord blijven. We hoeven niet bang te zijn voor grotere transparantie’, zei de president.

Het reflectieproces van Macron over de Franse politie kwam eind vorig jaar tot stand, nadat een video verscheen waarbij een zwarte man minutenlang wordt mishandeld door meerdere Franse politieagenten.

Macron zei toen ‘beschaamd’ en ‘geschokt’ te zijn over de voorval, maar ontkende dat racisme en politiegeweld ‘systemisch’ plaatsvond bij de politie.

Vorig jaar namen duizenden Fransen deel aan de wereldwijde Black Lives Matter protesten, na de moord op de Afro-Amerikaan George Floyd door de politie.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International reageert sceptisch op Macrons woorden, gezien ‘de Franse regering tot nu toe niet heeft laten blijken de Franse politie grondig te willen hervormen’.

- Advertentie -