Frankrijk zal verscherpte maatregelen treffen in haar immigratiebeleid. President Emmanuel Macron lijkt hiermee de onrust onder rechtse kiezers te willen bedaren. Over een paar maanden beginnen de Franse gemeenteraadsverkiezingen.
De nieuwe maatregelen die Macron woensdag aankondigde, houden onder andere in dat de toegang tot gezondheidszorg voor nieuwe asielzoekers wordt bemoeilijkt. Zij zullen voortaan drie maanden moeten wachten op medische hulp, wanneer deze niet-spoedeisend is.
Ook zullen illegale migrantenkampen in en rond Parijs tegen het eind van dit jaar worden ontruimd. Bovendien zal de regering vanaf 2020 jaarlijks een quotum hanteren aan de hand waarvan visa zullen worden verleend aan geschoolde immigranten.
‘We willen de controle terugkrijgen over ons immigratiebeleid’, aldus premier Édouard Philippe. ‘Mijn doel is om iedereen eruit te gooien die geen reden heeft om hier te zijn’, zei president Macron vorige week in een interview met het rechtse magazine Valeurs.
De regering van Macron beantwoordt hiermee aan rechtse verlangens. Rassemblent National, de radicaal-rechtse partij van Marine le Pen, zet de immigratie-onrust met succes in om kiezers aan zich te binden. Rechtse kiezers verwijten Macron niet ver genoeg te gaan.
Recentelijk zei president Macron op een bijeenkomst van zijn sociaal-liberale partij En Marche dat zijn partij er geen moet worden van de ‘bourgeois’, de hogere klasse die leeft in wijken waar weinig tot geen migranten wonen. Het is vooral de arbeidsklasse die dagelijks te maken heeft met migratie, ‘en dus is overgelopen naar radicaal-rechts’.
Vorig jaar vroegen 124.000 mensen asiel aan in Frankrijk, een stijging van 23 procent ten opzichte van 2017. De verzoeken kwamen met name uit de voormalige Franse koloniën in Afrika, maar ook uit Afghanistan, Syrië en Soedan. Deze enorme stijging heeft ertoe geleid dat vele duizenden extra migranten op straat leven en in tentjes slapen.
Al sinds deze zomer probeert de Franse regering de asielkampen te sluiten. Macrons regering beschuldigt sommige asielzoekers ervan ‘medische toeristen’ te zijn, die afkomen op de kwalitatieve medische zorg in Frankrijk.