18.5 C
Amsterdam

Frankrijk: ‘Moslimscholiere geweerd vanwege hijab, komt te laat voor toets’

Lees meer

Een islamitische middelbare scholiere in Frankrijk kwam te laat voor een belangrijke toets op school, nadat ze volgens de beveiliging te laat haar hijab had afgedaan. Dat meldt de linkse Franse website Révolution Permanente.

Het moslimmeisje zegt normaal altijd een hoofddoek te dragen, maar niet op school: dat is verboden in Frankrijk. Op weg naar het examenlokaal werd ze tegengehouden, zegt ze, omdat ze volgens de beveiliging haar hijab te laat had afgedaan.

Tegen Révolution Permanente getuigt het meisje dat ze, hoewel ze daarna meteen haar hijab had afgedaan, werd afgeblaft door de beveiliging en naar een apart kantoortje werd gebracht.

‘Ik werd behandeld als een vies persoon, als een beest, niemand wilde mij de situatie uitleggen. Ik kreeg geen excuses. (…) Het was vernederend. Ik was direct het doelwit, gereduceerd tot mijn religieuze overtuigingen en mijn Noord-Afrikaanse afkomst.’

Ze moest daar een tijd wachten en kwam daarom laat voor haar examen, vertelt ze. Om die reden en omdat ze nog overstuur was, zegt ze dat ze haar hoofd niet bij de toets kon houden.

Volgens het moslimmeisje staat dit incident niet op zichzelf, maar zijn moslima’s vaker slachtoffer van zulke ‘islamofobe’ aanvallen. Ze ziet dit incident ook niet los van het ‘islamofobe’ beleid van de Franse staat, die de laïcité – een radicale scheiding tussen kerk en staat – voorstaat.

- Advertentie -