6.7 C
Amsterdam

Frankrijk: ophef om video’s van agenten die moslima’s ‘lastigvallen’

Lees meer

Beelden waarop te zien is hoe de Franse politie in de Parijse voorstad Asnières-sur-Seine twee moslimvrouwen met een hijab aanpakken hebben op social media voor veel ophef gezorgd.

De beelden dateren van 14 april. De politieagenten zaten met hun auto vast in het verkeer en hadden hun sirene aangezet om er toch langs te kunnen. Op dat moment staken twee vrouwen met hoofddoek, de weg over. En dan loopt het uit de hand.

De politieagenten voelden zich gehinderd, stapten uit en pakten de vrouwen hard aan. Hierbij zou een vrouw zijn geslagen, en zouden de agenten de andere vrouw tegen de grond proberen te duwen.

De video ging viral op social media. Volgens critici – waaronder Turkse staatsmedia – is dit het zoveelste bewijs dat Frankrijk een ‘islamofoob’ land geworden is.

De politie van Parijs stelt dat de agenten de sirene hadden aangezet om te reageren op een voertuig dat de regels overtrad, maar dat de twee vrouwen desondanks de weg over staken, ‘de politie niet respecterend en boos makend’.

Een ander voorval deed zich 14 april voor in de Zuid-Franse stad Toulouse (foto). De politie beboette drie jonge moslimvrouwen, volgens de poster van de bijbehorende video omdat ze een hoofddoek en een mondkapje droegen.

De vrouwen beweerden dat ze het mondkapje droegen om zich te beschermen tegen het coronavirus, maar volgens de agenten is het mondkapje niet meer verplicht en is het juist verboden om je gezicht te verbergen.

Volgens de radicaal-linkse website Révolution Permanente is dit incident ‘gewoon weer een uiting van staatsracisme’. De website stelt dat extreemrechts en de huidige regering van president Emmanuel Macron verantwoordelijk zijn voor ‘het reactionaire en islamofobe klimaat’.

Het aantal geregistreerde anti-islamitische voorvallen in Frankrijk is tussen 2019 en 2020 met 53 procent gestegen.

In Frankrijk zijn veel moslims bezorgd over het klimaat rond moslims en de islam. Zo beloofde de radicaal-rechtse kandidaat Marine le Pen onlangs nog boetes op te leggen voor het publiekelijk dragen van een hijab.

Ook haar tegenstrever in de presidentsverkiezingen, zittend president Emmanuel Macron, is niet geliefd onder moslims vanwege zijn verhevigde strijd tegen wat hij noemt ‘islamitisch separatisme’. De afgelopen jaren werden ‘radicale’ moskeeën gesloten en enkele islamitische organisaties gesloten.

Komend weekend kiezen de Fransen Macron of Le Pen tot president.

 

- Advertentie -