18.9 C
Amsterdam

Frankrijk: partij Macron trekt steun in voor verkiezingskandidate met hijab

Lees meer

De Franse politica Sara Zemmahi wilde voor La République En Marche! (LERM), de partij van president Emmanuel Macron, aan de regionale verkiezingen van juni meedoen. Maar vanwege ophef over haar hijab besluit de partijtop haar niet langer te steunen.

Zemmahi, afkomstig uit de zuidelijke stad Montpellier, kwam in opspraak vanwege een verkiezingsposter waarop te zien is dat ze een hoofddoek draagt. Op de gewraakte poster wordt Zemmahi afgebeeld met een witte hijab. De woorden ‘Anders, maar verenigd voor jou’ op de poster promoten het idee van diversiteit.

In Frankrijk is het dragen van de hijab of andere religieuze symbolen op campagneposters niet verboden. Toch ontstond er ophef nadat nadat Jordan Bardella, de nummer twee van de radicaal rechtse partij Rassemblement National van Marine le Pen, een kopie van de flyer tweette met de boodschap: ‘Is dit hoe je separatisme bestrijdt?’

Frankrijk heeft de strijd aangebonden met ‘islamitisch seperatisme’. Moslims mogen moslim zijn, maar moeten loyaal zijn aan ‘de waarden van de Republiek’.

Stanislas Guerini, algemeen secretaris van LERM, reageerde direct op de kritiek van Bardella en anderen. Hij eiste dat de flyer zou worden ingetrokken, omdat Zemmahi anders de steun van de partij zou verliezen. Die steun verloor ze uiteindelijk ook.

Het besluit om Zemmahi aan de kant te zetten ligt gevoelig bij een deel van LERM. ‘Door achter (radicaal rechtse) stemmen aan te gaan zullen hun ideeën alleen maar sterk worden. Genoeg is genoeg’, twittert LERM-parlementariër Caroline Janvier.

Andere LERM-politici steunen het besluit van de partijtop. ‘Het is een explosief onderwerp. De politieke islam is een realiteit, het is een sluimerende dreiging in sommige wijken en we moeten heel standvastig zijn’, zegt LERM-parlementariër Roland Lescures tegen het internationaal persbureau Reuters.

Rim-Sarah Alouane, een Franse jurist aan de Universiteit van Toulouse, vertelt de Arabische nieuwszender al Jazeera: ‘Dit laatste schandaal is slechts een ander voorbeeld van hoe de zichtbaarheid van de islam het echte probleem is voor onze politieke elite, van beide kanten van het politieke spectrum.’

- Advertentie -